Wijziging overdrachtsbelasting in 2024

Goed nieuws voor jou als starter op de woningmarkt!
Vanaf 2024 wordt de grens voor de startersvrijstelling in de overdrachtsbelasting verhoogd naar € 510.000. Wij leggen je in dit artikel graag uit wat de wijziging voor je betekent en wat de impact kan zijn.  

De startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting is een maatregel die bedoeld is om starters te helpen bij de aanschaf van hun eerste woning. Vanaf 2024 zal de woningwaardegrens veranderen naar €510.000, waar dit in 2023 € 440.000 was. Dit zal dus voor de starter een maatregel zijn waarbij je onder dit bedrag geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Overdrachtsbelasting geldt voor de aankoop van bestaande huizen. Als niet-starter zal dit 2% van de aankoopprijs zijn en voor beleggers 10,4%. Starters zullen dus geen overdrachtsbelasting betalen mits zij aan alle voorwaarden voldoen. Dit kan de kosten van jouw eerste huis aanzienlijk verlagen. Als je als starter een huis koopt van € 500.000, dan scheelt dat ca. €10.000,- aan extra kosten. De datum van de overdracht is hierbij leidend. Koop je dus nu al een huis maar wordt je in het volgende jaar eigenaar? Dan gelden de voorwaarden van 2024.

Het is belangrijk te vermelden dat er enkele voorwaarden zijn verbonden aan de startersvrijstelling. Zo moet de koper tijdens het verkrijgen van de woning tussen 18 en 35 jaar oud zijn en de koper moet dit dan ook als hoofdverblijf gebruiken. Ook is de vrijstelling alleen voor kopers die er niet eerder gebruik van hebben gemaakt. Verder dient er een verklaring ingevuld te worden van de belastingdienst om aanspraak te maken voor de vrijstelling. De notaris heeft hierin een controlerende rol en voegt de ondertekende verklaring(en) aan de akte van levering. Als laatste voorwaarden mag het gevalideerde taxatierapport met daarin de taxatiewaarde niet hoger zijn dan de woningwaardegrens. Mocht dit toch het geval zijn, dan betaal je gewoon overdrachtsbelasting over de volledige aankoopprijs.  

Bron: Belastingdienst

van

Goedenavond 👋

Benieuwd naar de waarde van jouw huis?

Je weet het in 1 minuut. Laten we beginnen!

Wat is de reden van jouw aanvraag?
Ik wil graag...

Er zijn meerdere antwoorden mogelijk.

Wanneer wil je verhuizen?

We zijn er bijna 🎉

Om het rapport op te maken hebben we een aantal gegevens nodig

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Jouw woningwaarde wordt berekend... 🚀

loading

Bedankt %name%! De woningwaarde van %address% is berekend 🥳

Check je mail voor het rapport!

success
Wat is mijn huis waard?