Nieuws

Belangrijke grenzen koopsom/woz voor 0% overdrachtsbelasting en/of NHG en/of opkoopbescherming Utrecht in 2024

0% overdrachtsbelasting: € 510.000

Huizenkopers van 18 tot 35 jaar hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen bij aankoop van een bestaande woning. Deze vrijstelling van overdrachtsbelasting geldt in 2024 bij aankoop van een woning met een koopsom tot €510.000.
Kopen 2 starters samen een woning en is 1 starter ouder dan 35 jaar? Dan betaalt de oudste 2% over de helft van de woningwaarde. Voor de jongste starter geldt dat die tussen de 18 en de 35 jaar moet zijn.
Heb je een koopwoning en ga je verhuizen naar een andere koopwoning? Als je nog geen 35 jaar bent dan kun je ook als doorstromer gebruik maken van de vrijstelling. Tenminste, als je nog niet eerder van de vrijstelling hebt geprofiteerd.

NHG: € 435.000 (tot € 461.100)

Om voor een lening met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) in aanmerking te komen mag de koopsom of marktwaarde van de woning niet meer zijn dan €435.000. Als je energiebesparende voorzieningen neemt dan is dit bedrag €461.100.
NHG levert meestal een rentevoordeel op. En bij financiële problemen zoekt NHG samen met je geldverstrekker naar oplossingen.
NHG kost je 1% van jouw hypotheekbedrag. Deze zogenaamde borgtochtprovisie betaal je bij het afsluiten van je hypotheek aan de geldverstrekker. Net als je hypotheek en overige kosten gaat dat via de notaris.
De kosten van NHG zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Opkoopbescherming Utrecht in 2024: € 587.000
Vanaf 1 juli 2023 vallen alle woningen met een woz-waarde tot € 587.000 onder de opkoopbescherming.
Woningen onder de prijsgrens van de opkoopbescherming mogen niet worden gekocht om te verhuren. Doel is om deze woningen zoveel mogelijk beschikbaar te houden voor onder meer starters die er zelf in willen gaan wonen.

Bedenktijd rond de Feestdagen

De Kerstdagen komen eraan! De Feestdagen zorgen vaak voor onduidelijkheid bij het berekenen van de bedenktijd. 
Lees verder voor het volledige overzicht.

Fijne Feestdagen!

Bovengrens NHG stijgt naar 435.000 euro in 2024

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) draagt bij aan verantwoorde toegang tot een hypotheek en daarmee tot een koopwoning. Met een hypotheek met NHG lopen consumenten minder risico’s op hun hypotheek en profiteren zij vaak van een lagere rente. Jaarlijks wordt bepaald tot welke woningwaarde consumenten gebruik kunnen maken van deze garantie. De NHG-grens voor 2024 is vastgesteld op 435.000 euro, zo meldt minister Hugo de Jonge vandaag in een brief aan de Kamer.

Marktontwikkeling gemeente Utrecht

Dit zijn de meest recente marktcijfers van gemeente Utrecht. In de stad en specifieke wijken versus dorpen kan het verschillen.

Vraag ons naar de meest recente ontwikkelingen in de buurt.

Wijziging overdrachtsbelasting in 2024

Nieuwe maatregel overdrachtsbelasting in 2024 voor starters.

Wat betekent dit voor jou? 

Deelnemende woningen aan de NVM open huizen dag

Would you like to know which homes are participating in the open house day?

>> Then read on!

NVM Open Huizen Dag Zaterdag 1 april 2023 11:00 - 15:00 uur

Voor kopers: geheel vrijblijvend en laagdrempelig meerdere huizen op één dag bezichtigen

Voor verkopers: een extra verkoopkans voor je woning (in combinatie met bezichtigingen op afspraak in de week ervoor of na), speciaal voor potentiele kopers die graag breed orienteren of zonder afspraak huizen willen bekijken

 

Woningmarkt ontwikkeling Utrecht - Transactieprijsontwikkeling - Verwachtingen en kansen

De transactieprijzen zijn gemiddeld 10,1% gedaald afgelopen jaar. Er wordt een lichte verdere prijsdaling verwacht, alhoewel de vraag naar woningen in Utrecht en omgeving weer toeneemt. De prijscorrectie was een logisch gevolg van de toegenomen woonlasten. Inmiddels is een nieuwe balans ontstaan. Woningzoekenden hebben weer iets meer keuze omdat woningen net iets langer te koop staan. Evengoed worden de meeste woningen nog steeds binnen enkele weken verkocht, soms onder de vraagprijs en vaak genoeg ook nog steeds iets boven de vraagprijs.

Hiermee lijkt de markt net even iets 'normaler' geworden.

Deskundigen maken zich weinig zorgen over de toekomstige marktonwikkeling. Er blijft een tekort aan woningen. Woningen staan zelden onder water, gezien de opgelopen overwaarde en gezonde financieringen met aflosverplichting. 

https://www.rtlnieuws.nl/economie/opinie/column/5362784/paniek-om-huizenprijsdaling-onnodig-column-woningmarkt

 

van

Goedemiddag 👋

Benieuwd naar de waarde van jouw huis?

Je weet het in 1 minuut. Laten we beginnen!

Wat is de reden van jouw aanvraag?
Ik wil graag...

Er zijn meerdere antwoorden mogelijk.

Wanneer wil je verhuizen?

We zijn er bijna 🎉

Om het rapport op te maken hebben we een aantal gegevens nodig

Jouw woningwaarde wordt berekend... 🚀

loading

Bedankt %name%! De woningwaarde van %address% is berekend 🥳

Check je mail voor het rapport!

success
Wat is mijn huis waard?