Belangrijke grenzen koopsom/woz voor 0% overdrachtsbelasting en/of NHG en/of opkoopbescherming Utrecht in 2024

0% overdrachtsbelasting: € 510.000

Huizenkopers van 18 tot 35 jaar hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen bij aankoop van een bestaande woning. Deze vrijstelling van overdrachtsbelasting geldt in 2024 bij aankoop van een woning met een koopsom tot €510.000.
Kopen 2 starters samen een woning en is 1 starter ouder dan 35 jaar? Dan betaalt de oudste 2% over de helft van de woningwaarde. Voor de jongste starter geldt dat die tussen de 18 en de 35 jaar moet zijn.
Heb je een koopwoning en ga je verhuizen naar een andere koopwoning? Als je nog geen 35 jaar bent dan kun je ook als doorstromer gebruik maken van de vrijstelling. Tenminste, als je nog niet eerder van de vrijstelling hebt geprofiteerd.

NHG: € 435.000 (tot € 461.100)

Om voor een lening met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) in aanmerking te komen mag de koopsom of marktwaarde van de woning niet meer zijn dan €435.000. Als je energiebesparende voorzieningen neemt dan is dit bedrag €461.100.
NHG levert meestal een rentevoordeel op. En bij financiële problemen zoekt NHG samen met je geldverstrekker naar oplossingen.
NHG kost je 1% van jouw hypotheekbedrag. Deze zogenaamde borgtochtprovisie betaal je bij het afsluiten van je hypotheek aan de geldverstrekker. Net als je hypotheek en overige kosten gaat dat via de notaris.
De kosten van NHG zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Opkoopbescherming Utrecht in 2024: € 587.000
Vanaf 1 juli 2023 vallen alle woningen met een woz-waarde tot € 587.000 onder de opkoopbescherming.
Woningen onder de prijsgrens van de opkoopbescherming mogen niet worden gekocht om te verhuren. Doel is om deze woningen zoveel mogelijk beschikbaar te houden voor onder meer starters die er zelf in willen gaan wonen.

van

Goedenavond 👋

Benieuwd naar de waarde van jouw huis?

Je weet het in 1 minuut. Laten we beginnen!

Wat is de reden van jouw aanvraag?
Ik wil graag...

Er zijn meerdere antwoorden mogelijk.

Wanneer wil je verhuizen?

We zijn er bijna 🎉

Om het rapport op te maken hebben we een aantal gegevens nodig

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Jouw woningwaarde wordt berekend... 🚀

loading

Bedankt %name%! De woningwaarde van %address% is berekend 🥳

Check je mail voor het rapport!

success
Wat is mijn huis waard?