FAQ

 ›  FAQ  ›  Aankoop & Verkoop  › Verkoop bij inschrijving

Verkoop bij inschrijving

Verkoop bij inschrijving komt vaak voor bij grote belangstelling voor een woning. Bij deze verkoopmethode kunnen verschillende geïnteresseerden tegelijk een bod uitbrengen op jouw huis. Als je een huis verkoopt waar je veel belangstelling voor verwacht, stellen makelaars soms voor om direct een verkoop op nschrijving te starten. Je kan dit ook later in het verkoopproces alsnog doen. Je mag elk moment hiertoe overgaan. Dit kan dus betekenen dat wanneer tijdens een normale verkoopprocedure blijkt dat de belangstelling voor jouw huis zo groot is, dat wij adviseren over te gaan tot een inschrijving. Lopende onderhandelingen worden dan afgebroken en de geïnteresseerden kunnen via inschrijving een bod uitbrengen.

In de meeste gevallen is het beter niet direct met een inschrijving te starten. In een persoonlijk gesprek kunnen wij dit toelichten.

Hoe werkt verkoop bij inschrijving?
De verkopend makelaar bepaalt in overleg met de verkoper de datum en tijdstip waarop geinteresseerden uiterlijk hun bod kunnen doen. Alle biedingen worden uiterlijk op een vastgesteld tijdstip verwacht (sluiting inschrijving).

Direct na afloop van het sluitingstijdstip worden alle ontvangen biedingen bekeken en maakt de verkoper bekend óf en zo ja, aan wie hij het huis gunt. Dit gebeurt zonder verdere onderhandelingen. Bieders worden hierover meteen ingelicht en onze makelaar zal vervolgens de concept koopovereenkomst opstellen.

Waar moet je bij inschrijving op letten als verkoper
Bij verkoop bij inschrijving spreken we over ‘gunnen’. Dit betekent dat je als verkoper bepaalt welk aanbod jij het beste vindt. Wie gun jij de deal? Het beste bod lijkt meestal het hoogste bod. Maar dit is onjuist. Er zijn ook andere factoren, zoals de ontbindende voorwaarden, die bepalen wat voor jou het meest gunstig is. Bedenk dus vooraf aan welke voorwaarden het bod minstens moet voldoen en of je verwachtingen ook reëel zijn. 

En onthoud zodra de koopovereenkomst door beide partijen is getekend kan jij als verkoper niet meer ingaan op een beter voorstel. De koper daarentegen heeft na tekenen nog 3 dagen bedenktijd.

Waar moet je bij inschrijving op letten als koper
Nadat bekend is gemaakt dat jouw droomhuis middels inschrijving wordt verkocht, is het allereerst zaak het huis te bezichtigen. Vaak gebeurt dit op afspraak of middels een Open Huis. Wij adviseren dit samen met een aankoopmakelaar te doen. Hij kijkt objectief naar de woning en kan je goed adviseren in het uitbrengen van een bod.

Jouw bod
Je bod inclusief de ontbindende voorwaarden stuur je voor het vastgestelde sluitingstijdstip naar de verkopende makelaar.

Let op dat je een bod altijd uitdrukt in euro’s in een absoluut getal, bijvoorbeeld 400.000 euro. Biedingen zoals ‘1000 euro boven het hoogste bod’ zijn niet geldig.

Bedenk vooraf goed, bij voorkeur in overleg met je makelaar, wat in jouw situatie een goed bod is. Indien je bepaalde garanties belangrijk vindt of aanvullende ontbindende voorwaarden wilt opnemen, dat moet je dit meenemen in het bod. Maar let op, stel alleen voorwaarden die voor jou van essentieel belang zijn. Teveel ontbindende voorwaarden maken een bod minder aantrekkelijk. De verkoper kan het ook gunnen aan iemand die weliswaar een lagere prijs biedt, maar minder voorwaarden stelt.

Na sluiting van de inschrijving zal de makelaar aan de bieders doorgeven of het wel of niet wordt gegund. Het kan dus voorkomen dat er überhaupt niet wordt gegund. De beslissing om niet te ‘gunnen’, hoeft verkoper niet te motiveren.

Ook treedt de verkopende makelaar niet met bieders in nadere onderhandeling.

Wordt jouw bod geaccepteerd, dan zal de verkopende makelaar de concept-koopovereenkomst verder uitwerken. Nadat beide partijen de overeenkomst hebben ondertekend gaat voor jou als koper de wettelijke bedenktijd in. De bedenktijd is drie dagen. Binnen deze bedenktijd kun je alsnog afzien van de aankoop.

Wordt jouw bod geaccepteerd, dan zal de verkopende makelaar de concept-koopovereenkomst verder uitwerken. Nadat beide partijen de overeenkomst hebben ondertekend gaat voor jou als koper de wettelijke bedenktijd in. De bedenktijd is drie dagen. Binnen deze bedenktijd kun je alsnog afzien van de aankoop.

Neem contact met ons opWaar kunnen we u mee van dienst zijn?

Uw bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Sorry, we kunnen helaas niet met zekerheid vaststellen of je een mens of een geautomatiseerde bot/spammer bent. Hierdoor kunnen we het formulier dat je hebt ingevuld niet verzenden. Probeer het opnieuw of neem direct contact op met de makelaar via e-mail.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms
van

Goedenavond 👋

Benieuwd naar de waarde van jouw huis?

Je weet het in 1 minuut. Laten we beginnen!

Wat is de reden van jouw aanvraag?
Ik wil graag...

Er zijn meerdere antwoorden mogelijk.

Wanneer wil je verhuizen?

We zijn er bijna 🎉

Om het rapport op te maken hebben we een aantal gegevens nodig

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Jouw woningwaarde wordt berekend... 🚀

loading

Bedankt %name%! De woningwaarde van %address% is berekend 🥳

Check je mail voor het rapport!

success
Wat is mijn huis waard?