FAQ

 ›  FAQ  ›  Algemeen  › 

Huis kopen in 2023? Let hier op!

bron NVM/Funda

Een hypotheek krijgen wordt iets makkelijker

Goed nieuws als je van plan bent om dit jaar een huis te kopen. Voor veel kopers wordt het iets makkelijker om een hypotheek te krijgen. Met ingang van 2021 zijn de regels voor het aanvragen van een hypotheek namelijk wat versoepeld. Heb je al een huis? In 2021 verandert er ook het een en ander op het gebied van belastingen.

Waar moet je rekening mee houden als je dit jaar een huis koopt, verkoopt of bezit? Een aantal maatregelen waren al aangekondigd tijdens Prinsjesdag. We hebben de belangrijkste veranderingen in 2021 voor je op een rij gezet.

Overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar vervalt

Omdat met name starters momenteel moeite hebben om aan een huis te komen, krijgen zij een steuntje in de rug van het kabinet. Ben je onder de 35 jaar, dan hoef je niet meer de 2% overdrachtsbelasting over de koopsom te betalen. Een van de voorwaarden is dat je zelf gaat wonen in het huis dat je koopt. Ben je dat niet van plan, bijvoorbeeld omdat je de woning koopt als tweede huis of beleggingspand, dan wordt de overdrachtsbelasting juist hoger, namelijk 8%.

Let op: de vrijstelling voor kopers onder de 35 jaar geldt vanaf 1 januari 2023 niet voor woningen boven de € 440.000.

Tweeverdieners kunnen meer lenen

Tweeverdieners die samen een huis kopen, gaan er ook iets op vooruit. Voor het berekenen van de maximale hypotheek kijken geldverstrekkers naar beide inkomens. In 2020 telde het laagste inkomen daarbij nog voor 80% mee in de berekening, in 2021 wordt dat 90%. Hierdoor kun je mogelijk tienduizenden euro’s meer hypotheek krijgen.

Studieschuld weegt minder zwaar mee

Nog meer goed nieuws. Vanaf dit jaar heeft een studieschuld iets minder effect op het maximale hypotheekbedrag dat je mag lenen dan in 2020. Bij een studieschuld van € 25.000 scheelt dat volgens het Nibud ongeveer € 7000 à € 8000. Op een hypotheekbedrag van € 250.000 of € 300.000 lijkt dat misschien een kleine verhoging, maar het kan net het verschil maken tussen een huis niet of wel kunnen kopen.

NHG-grens gaat omhoog

Kon je afgelopen jaar nog een NHG-hypotheek afsluiten tot een koopsom van € 310.000, in 2021 wordt dat bedrag verhoogd naar € 325.000. Wil je energiebesparende maatregelen meefinancieren, dan ligt de grens nog hoger: € 344.500. Dat is fijn, want een hypotheek met NHG geeft je extra zekerheid. Kom je in betalingsproblemen door bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of werkloosheid, dan worden je restschulden kwijtgescholden bij een noodzakelijke verkoop van je woning. Bovendien krijg je met een NHG-hypotheek korting op je hypotheekrente. De kosten om een NHG-hypotheek af te sluiten blijven hetzelfde als in 2020: 0,7% over de koopsom.

Hogere WOZ-waarde, dus meer belasting

De WOZ-waarde beweegt mee met de huizenprijzen. Wat dat betreft zijn de gestegen huizenprijzen minder goed nieuws voor huizenbezitters. Het nadeel van die hogere WOZ-waarde – dit jaar naar verwachting zo’n 6% tot 8% – is dat daardoor ook een aantal gemeentelijke belastingen omhooggaan die hier afhankelijk van zijn. Bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing en de onroerendezaakbelasting. Hierdoor ben je, afhankelijk van de gemeente waar je woont, mogelijk een aantal tientjes duurder uit.

Hypotheekrenteaftrek daalt

Het maximale tarief waartegen je de hypotheekrente mag aftrekken van de belasting gaat in 2021 verder omlaag: van 46% naar 43%. Dit merk je met name als je inkomen in de hoogste belastingschijf valt. Het verschil tussen het percentage belasting dat je over je inkomen betaalt (49,5%) en het percentage waartegen je de hypotheekrente mag aftrekken (43%), is daar namelijk het grootst.

Eigenwoningforfait daalt

De belastingheffing voor huiseigenaren, ofwel het eigenwoningforfait, gaat in 2021 omlaag van 0,6 naar 0,5%. Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde. Door de stijging van de WOZ-waarde, gaat dus ook het eigenwoningforfait omhoog. De verlaagde heffing van het forfait beperkt deze verhoging.

Energielabel fors duurder

Als je je huis verkoopt, ben je verplicht een definitief energielabel te overhandigen aan de kopers. Hieruit blijkt hoe energiezuinig je huis is. Tot eind vorig jaar kon je zo’n label nog online aanvragen voor ongeveer een tientje. Met ingang van dit jaar kan dat niet meer en komt er eerst een expert bij je thuis om vast te stellen wat de hoogte van het energielabel wordt. Hier betaal je ook fors meer voor: voor een eengezinswoning rond de € 190, voor een appartement ongeveer € 100. Het label is tien jaar geldig.

Meer kans op een huis?

Een hypotheek aanvragen wordt dit jaar voor veel mensen iets makkelijker dan vorig jaar. Dat vergroot misschien je kans op een huis. Op dit moment is er meer vraag naar huizen dan aanbod. Laat alvast berekenen wat je maximale hypotheekruimte is, zodat je snel kunt schakelen als je een woning op het oog hebt.

Informeer bij één van onze 4 aankoopmakelaars. Bel 030 752 33 33.

Neem contact met ons opWaar kunnen we u mee van dienst zijn?

Uw bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Sorry, we kunnen helaas niet met zekerheid vaststellen of je een mens of een geautomatiseerde bot/spammer bent. Hierdoor kunnen we het formulier dat je hebt ingevuld niet verzenden. Probeer het opnieuw of neem direct contact op met de makelaar via e-mail.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms
van

Goedenavond 👋

Benieuwd naar de waarde van jouw huis?

Je weet het in 1 minuut. Laten we beginnen!

Wat is de reden van jouw aanvraag?
Ik wil graag...

Er zijn meerdere antwoorden mogelijk.

Wanneer wil je verhuizen?

We zijn er bijna 🎉

Om het rapport op te maken hebben we een aantal gegevens nodig

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Jouw woningwaarde wordt berekend... 🚀

loading

Bedankt %name%! De woningwaarde van %address% is berekend 🥳

Check je mail voor het rapport!

success
Wat is mijn huis waard?