Opletten geblazen: direct boete bij ontbreken energielabel!

De "vrijblijvendheid" is er nu echt wel vanaf

Tot voor kort was het aanleveren van een energielabel bij verkoop óók al verplicht, echter namen verkopers nog wel eens het risico het label niet aan te leveren omdat de kans op een boete minimaal was. Er werd steekproef gecontroleerd en vervolgens in veel gevallen nog de mogelijkheid werd geboden om het label alsnog aan te leveren. Werd er alsnog niet voldaan aan deze verplichting bedroeg de boete € 405,--.

Per 3 juli is de nieuwe regelgeving ingegaan en kunnen er direct boetes worden opgelegd van € 170,--. Daarbij wordt er geen mogelijkheid meer geboden om hier onderuit te komen door hem alsnog aan te leveren.

Reden genoeg dus om het label voor overdracht aan te vragen en te overleggen aan koper én notaris.

Zo vraag je een energielabel aan

Een energielabel is aan te vragen via www.energielabelvoorwoningen.nl. Je dient in te loggen met je DigiD om vervolgens je woning te zien. De woning(en) waar je eigenaar van bent zijn gekoppeld aan jouw gegevens en zo kun je via een vragenlijst over de woning een label aanvragen. Aan het einde selecteer je een deskundige die het label controleert en definitief maakt en het label aan jou toestuurt. Dit kost je een paar euro.

Het is ook mogelijk om een bedrijf in te schakelen om het label op te maken. Zij komen hiervoor langs en nemen alle gegevens op. Het is goed om te weten dat een label 10 jaar geldig is en je hier dus voor lange tijd verantwoordelijk voor blijft.

Meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

 

Bron: https://www.nvm.nl/actueel/nieuws/2019/07/boete

+

Wat is mijn huis waard?

Bereken direct de geschatte waarde.

Direct berekenen