News

NVM: Krapte op de woningmarkt neemt toe; steeds minder keuze voor ‘Jan Modaal’

In het vierde kwartaal van 2019 is de woningmarkt verder verkrapt. Er staan minder woningen te koop en minder woningen worden te koop gezet. De prijzen stijgen wel, mede door de grote vraag. De voorraad nieuwbouwwoningen neemt nog wel toe, waarschijnlijk prijzen zij zichzelf uit de markt. NVM-voorzitter Onno Hoes: “Overal lees ik over de wooncrisis, maar ik durf inmiddels wel te spreken over woningnood.”

Ondanks krappe huizenmarkt is een huis kopen niet onmogelijk - met hulp van een NVM aankoopmakelaar

Eerder dit jaar maakte het kabinet nog twee miljard vrij voor het aanjagen van woningbouw, maar door de stikstofcrisis mogen in 2019 en 2020 maar 47.000 nieuwe woningen per jaar gebouwd worden. Dat zijn 40 procent minder nieuwbouwwoningen dan gepland.

Dit schrijft minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) in een brief aan de Tweede Kamer. Ook door de combinatie van schaars aanbod en hoge prijzen moeten woningzoekenden een lange adem hebben. Toch is een huis kopen in deze krappe markt volgens NVM niet onmogelijk. Deze tips kunnen je helpen.

1. Bepaal je budget
Op deze krappe woningmarkt moet je als een van de vaak meerdere bieders al snel een uiterst bod neerleggen. Weet daarom, voordat je gaat bezichtigen en bieden, wat je maximaal kunt en wilt uitgeven aan een woning. Een hypotheekadviseur kan je daarbij helpen. Houd er ook rekening mee dat je nog budget overhoudt voor de verhuizing, inrichting en onvoorziene kosten.

2. Bedenk wat je woonwensen zijn
Maak van tevoren een wensenlijstje waar een woning voor jou echt aan moet voldoen. Hierop zet je vereisten als woonoppervlakte en aantal kamers. Bepaal ook waar je concessies op wilt doen, zoals de grootte van de tuin of een bepaalde buurt. Want als je flexibeler bent in je woonwensen, is de kans op een huis groter in deze krappe huizenmarkt.

3. Schakel een aankoopmakelaar in
Een heeft zo zijn voordelen in een krappe huizenmarkt. Wanneer je een woning wilt kopen in een krappe markt, moet je vaak snel beslissen. Een NVM-aankoopmakelaar kan helpen om op een verstandige manier in het bezit te komen van je droomwoning.

Een groot voordeel is dat een NVM-makelaar een uitgebreid netwerk
 en toegang tot de NVM-database heeft. Hierdoor ziet hij nieuwe woningen op de markt als een van de eersten. Doordat je vooraf al je wensen en financiële mogelijkheden met hem hebt besproken, kan er snel geschakeld worden en tot een bod worden overgegaan. Daarbij kent een aankoopmakelaar de lokale markt en bijbehorende woningprijzen goed, zodat je tot een passend bod kunt komen.

Bovendien is het fijn dat een aankoopmakelaar de emotie eruit haalt en het hoofd koel houdt. Dit behoedt je voor verkeerde keuzes en kan je geld besparen. Daarbij kan een aankoopmakelaar het koopproces versnellen.

Een aankoopmakelaar kijkt ook naar het onderhoud, de aanwezigheid van eventuele gebreken en noodzakelijke reparaties. Zo weet je zeker dat je niet alleen in aanmerking komt voor de woning, maar ook een verstandige aankoop doet.

Bron NVM 20 november 2019

Opletten geblazen: direct boete bij ontbreken energielabel!

Het is al een aantal jaar verplicht om bij de verkoop én verhuur van panden een energielabel aan te leveren. Bij verkoop dient dit uiterlijk bij de notariële overdracht te geschieden. Werd er in de eerste jaren vaak nog een clausule opgenomen verkoper werd gevrijwaard om het energielabel aan te leveren, was dat de laatste jaren al niet meer mogelijk.

Het (mee)financieren van een verbouwing, hoe zit dat?

In een markt waar het woningaanbod steeds meer lijkt te slinken en het dus lastiger wordt om een woning aan te kopen is het logisch dat men gaat kijken naar alternatieven. In veel gevallen worden woningen die niet geheel instapklaar zijn minder snel en voor een lagere prijs verkocht.

HOUD JE HOOFD KOEL! Wanneer je een huis gaat kopen…

Deze dagen gaat het over niets anders dan de extreme hitte. Heet hé? Warm hé? Afzien… Met enige regelmaat lezen we in de media ook berichten over de oververhitte woningmarkt. Starters maken geen kans meer, overbieden móet en vaak met tienduizenden euro’s en vaak moet je al blij zijn dat je een woning mág gaan bezichtigen. Toch?

Persbericht woningmarktcijfers 2 e kwartaal 2019 NVM afdeling Utrecht

Het algemene beeld van de woningmarkt in het tweede kwartaal van 2019 is heel positief. De afkoeling in prijsontwikkeling zet door, dus de prijzen stijgen wat minder hard. We zien dat er meer transacties zijn geweest én dat het aanbod is toegenomen.

Kortom: er wordt meer verkocht, er worden méér woningen te koop gezet en de prijzen van bestaande woningen stijgen nog licht. “Dit is een goed moment om te verkopen” aldus Ger Jaarsma namens de NVM. “Wel zien we een probleem bij de nieuwbouw. De prijzen daarvan gaan door diverse oorzaken door het plafond.”

Voor het eerst in acht kwartalen is het aantal verkochte bestaande koopwoningen hoger uitgekomen dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Er wisselden in het 2e kwartaal van 2019 bijna 39.200 woningen van eigenaar bij NVM-makelaars, goed voor een stijging van 1,8% in vergelijking met een jaar eerder. “Daar zijn meerdere oorzaken voor” stelt Jaarsma. “In het 2e kwartaal van 2019 zijn er meer woningen te koop gezet dan een jaar eerder. Het is goed nieuws dat er veel nieuw woningaanbod op de markt komt, zeker wanneer dat in regio’s gebeurt waar de krapte op de markt erg groot is. Steeds meer verkopers zien dat het nu een goed moment is om hun woning te koop te zetten.”

Lees meer.....

Heeft de huizenmarkt zijn top bereikt? Het sentiment is gedaald. Moet je nu juist een huis kopen of wachten? Wat is slim?

Heeft de huizenmarkt zijn top bereikt? Het sentiment is gedaald. Moet je nu juist een huis kopen of wachten? Wat is slim?

De betaalbaarheid van woningen in de Randstad, zoals regio Utrecht wordt als steeds lastiger beschouwd. Veel kopers kunnen niet meer de woning kopen die zij het liefst ambieren. Velen wijken uit naar iets andere wijken of zelfs plaatsen waar het met hun budget wel haalbaar is.

Ondanks deze ontwikkeling lopen de verkoopkansen nog niet terug. De schaarste houdt aan en ook al wijken er meer mensen uit, blijven er nog genoeg gegadigden over. Bovendien levert het uitwijken weer nieuwe kansen voor andere huizenverkopers.

Derhalve nog steeds een heel goed moment om je woning te verkopen.

Hoe zit het dan met kopen? Is het slim om nu een huis te kopen en zoja waarom juist nu?

a. de hypotheekrente is momenteel ontzettend laag, dus je kan je woning voordelig financieren met lage maandlasten voor een lange tijd.

b. de huurprijzen zijn enorm opgelopen en over het algemeen ben je aan huur veel meer kwijt dan aan hypotheeklasten en bouw je geen vermogen op.

c. door te verhuizen kan je je hypotheek boetevrij oversluiten, dus als je nu nog een hoge rente hebt, kan verhuizen extra slim zijn en lastenvoordeel opleveren.

d. starters kunnen profiteren van de schenkingsregeling tot 100.000,- belastingvrij, indien het wordt aangewend voor het kopen van een huis.

e. de huizenprijzen zijn nog steeds licht stijgende, dus wachten biedt geen voordeel.

Verder is het natuurlijk vooral van belang of er noodzaak is tot verhuizen, i.v.m. samenwonen, scheiden, verandering van werk of inkomen, gezinsuitbreiding etcetera.

Laat je adviseren door een makelaar wat in jouw specifieke situatie het gunstigst is.

Bron: PEEK&POMPE MAKELAARS | UTRECHT-MAARSSEN | Mei 2019

Lagere hypotheeklast zonder over te sluiten!? Dat kan!

Gratis geld bestaat niet. Maar bijna gratis wel! Met name voor woningbezitters die een hypotheek hebben afgesloten voor de financiering van hun woning. Hoewel wij zien dat steeds meer mensen bekend zijn met de mogelijkheden om de hypotheekrente te verlagen blijkt het toch bij het gros van de woningbezitters een onbekend fenomeen; de risico/rente-opslag.

+

Wat is mijn huis waard?

Bereken direct de geschatte waarde.

Direct berekenen