Lagere hypotheeklast zonder over te sluiten!? Dat kan!

Gratis geld bestaat niet. Maar bijna gratis wel! Met name voor woningbezitters die een hypotheek hebben afgesloten voor de financiering van hun woning. Hoewel wij zien dat steeds meer mensen bekend zijn met de mogelijkheden om de hypotheekrente te verlagen blijkt het toch bij het gros van de woningbezitters een onbekend fenomeen; de risico/rente-opslag.

Wat is een risico-opslag?

Wanneer een bank jou geld leent voor de aanschaf van jouw huis zit hier uiteraard altijd een risico aan vast. Want het is niet uit te sluiten dat de waarde van het onderpand een keer gaat dalen of dat je misschien een keer werkloos raakt waardoor je de hypotheek niet meer kan betalen. Om die risico's (financieel) af te dekken betaal je een risico-opslag. Hoe groter het risico, hoe hoger de opslag, of eigenlijk moet ik in dit artikel zeggen: hoe kleiner het risico, hoe kleiner de opslag.

De hoogte van deze opslag wordt mede bepaald door de hoogte van de hypotheekschuld ten opzichte van de waarde van jouw woning maar verschilt ook per geldverstrekker. Bij een hypotheeksom van meer dan 90% van de woning waarde is een rentopslag van 0,5% geen uitzondering! Dit betekent dus dat je soms al in aanmerking komt voor een lagere hypotheek bij een overwaarde van 10%!

Invloed op de risico-opslag; aflossen en waardestijging

Er zijn twee factoren die van invloed zijn op de risico-opslag:

  • De hoogte van je hypotheekschuld
  • De waarde van je huis

De eerste van de twee heb je zelf, soort van, in de hand. Op het moment dat jij tussentijds (extra) aflost zorgt dit ervoor dat je schuld daalt. Indien de waarde van je woning gelijk blijft of zelfs stijgt creeer je meer overwaarde en beperkt dit het risico voor de bank.

Met het stijgen van de waarde hebben we direct de andere variabele te pakken. De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen waardoor er bij veel woningen, met name in onze regio, een overwaarde is ontstaan. Ook dit kan van invloed zijn op de risico-opslag!

Het zou dus zo maar kunnen dat jij dankzij een aflossing en/of een waardestijging in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente.

Zo regel jij een lagere hypotheek!

In vier stappen kun jij al een lagere hypotheek bewerkstelligen:

  1. Vraag je bank/hypotheekadviseur naar de tarieven en rentecategorien (zie een voorbeeld in de afbeelding van dit artikel)
  2. Check de hoogte van je huidige hypotheekschuld
  3. Vraag een taxatie van je woning aan bij PEEK&POMPE MAKELAARS
  4. Dien het verzoek tot een korting op je risico-opslag in bij je bank

Zo simpel kan het dus zijn. Soms krijg je te maken met advieskosten voor het omzetten (enkele honderden euro's) en daarbij moet je de taxatiekosten zelf betalen. Maar dit staat niet in verhouding tot de duizenden euro's besparing die je kan doen op je hypotheekkosten!

Sommige banken accepteren ook een WOZ-aanslag als waardebepaling. Echter is deze uiteraard nooit zo actueel en nauwkeurig als een taxatierapport.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!

+

Wat is mijn huis waard?

Bereken direct de geschatte waarde.

Direct berekenen