FAQ

 ›  FAQ  ›  Hypotheek  › Wat is de inkomenstoets/Loan-to-income (LTI) en wat zijn de uitzonderingen?

Wat is de inkomenstoets/Loan-to-income (LTI) en wat zijn de uitzonderingen?

De inkomenstoets/loan-to-income geeft aan hoeveel je mag lenen ten opzichte van je inkomen. Bij de inkomenstoets wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde financieringslastpercentages.

De maximale financieringslastpercentages zijn wettelijk vastgelegd. Met deze financieringslastpercentages wordt aangegeven welk deel van jouw inkomen je maximaal kunt gebruiken voor betaling van de woonlasten (de bruto hypotheeklasten). De financieringslastpercentages variëren met het inkomen en de rentestand. Hoe hoger jouw inkomen, des te meer je kunt lenen.

Voor het bepalen van de hoogte van de lening wordt gebruik gemaakt van je vaste en bestendige inkomsten, zoals het brutoloon. Als je geen vaste baan hebt, omdat je bijvoorbeeld werkt als freelancer, zelfstandige, ondernemer of contractant dan zal de hypotheekaanbieder kijken naar de bestendigheid van het inkomen.

Naast het inkomen kan de aanbieder ook rekening houden met inkomen uit spaargeld en een structurele inkomensstijging die binnen redelijke termijn ingaat.

Ook is wettelijk bepaald dat hypotheekaanbieders mogen afwijken van de maximale financieringslastpercentages, als dit maar tot verantwoorde kredietverlening leidt.

Neem contact met ons opWaar kunnen we u mee van dienst zijn?

Uw bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

+

Wat is mijn huis waard?

Bereken direct de geschatte waarde.

Direct berekenen