Mijn favorieten

FAQ bij het kopen of verkopen van een woning

Wanneer ben ik in onderhandeling?
Indien je een bod hebt uitgebracht en een concreet tegenvoorstel ontvangt, ben je in onderhandeling.
Echter kan een van de partijen zich altijd terugtrekken of zijn laatste bod of tegenvoorstel herzien.

Mag een verkoper met meerdere partijen /  bieders tegelijk onderhandelen?
Dat is niet gebruikelijk dan wel gepast, echter kan een verkoper wel meerdere biedingen ontvangen (en blijven ontvangen ook al is deze al in onderhandeling).
Je makelaar kan je hier goed in adviseren.

Kan ik op meerdere huizen tegelijk bieden?
In theorie zou je dan bij meerdere woningen akkoord kunnen krijgen, dus is dat niet echt handig of netjes.
Een makelaar kan je goed uitleggen hoe je dit tactisch kan aanpakken en toch kansen creëren voor meerdere woningen.

Hoe werkt een verkoop bij inschrijving?
Bij meerdere biedingen, kan de verkopende partij er voor kiezen om iedereen nog eenmalig een laatste kans te bieden om een uiterst voorstel/bod te doen. Er wordt dan aangegeven dat voor een bepaalde datum en tijdstip dit uiterst voorstel gedaan moet worden. Het gaat dan om het bod en de voorwaarden, zoals eventueel voorbehoud financiering en bouwtechnische keuring en een opleverdatum.

Wat is de toegevoegde waarde en reden om een aankoopmakelaar in te schakelen? Kan ik in Utrecht een woning kopen zonder aankoopmakelaar?
Met een aankoopmakelaar kan je gerichter zoeken en woningaanbod ontvangen. Deze kan je ook meer uitleggen over bepaalde wijken en woningtypen en prijs/kwaliteitverhoudingen etc.
Een makelaar kan de waarde van een woning, mogelijke verbouwingskosten / woningverbeteringen inschatten en de onderhandelingstactiek afstemmen op de marktomstandigheden en populariteit van de woning.
In Utrecht is de druk inmiddels zo groot, dat je zonder makelaar vaak te laat bent om een woning te bezichtigen of om een bod uit te brengen, dan wel om kans te maken dat je een interessant genoeg bod doet, qua koopsom en voorwaarden. Je kansen worden derhalve veel groter met de ondersteuning van een makelaar en je bent er van verzekerd dat de stukken allemaal goed worden beoordeeld en de afspraken goed in de koopakte zijn verwerkt.

Wat is het onderscheid tussen een internetmakelaar en traditionele lokale makelaar?
Een internetmakelaar helpt alleen bij het plaatsen van een woning op internet en soms nog een deel van het verkoopproces.
Over het algemeen heeft deze geen uitgebreide lokale kennis. Meestal komt er ook geen makelaar bij je langs (behalve soms een landelijke taxateur) en kan je gedurende het proces ook niet overleggen met een lokaal bekende makelaar of een makelaar die jou en je huis ook heeft gezien. Dat maakt het een stuk lastiger. Hoe minder je betaalt, hoe minder je kan verwachten. Een bijkomend nadeel is dat je vooraf moet betalen en er pas later achter komt dat je ondersteuning mist. Een lokale makelaar kost meer, maar dan laat je ook niets aan het toeval over en heb je een deskundige sparringpartner en begeleiding en wordt je meer ontzorgd. Dit verdient zich altijd terug. Met name in de onderhandeling kan een lokale makelaar gezien zijn / haar kennis en contact met de kijkers en bieders en contact met jou als verkoper een veel beter verkoopresultaat bereiken. Zorg dus dat je al deze punten goed realiseert en overweegt voor je een keuze maakt.
Let ook op de succesratio (het aantal te koop staande woningen vs het aantal verkochte woningen afgelopen jaar)!
Het gemiddelde van (randstedelijk) lokale nvm makelaars = 1:2,20 en bij nvm internetmakelaars 1:0,75. Dat ligt bijna 3x zo laag, dus blijkbaar staan woningen veel langer te koop of wordt een deel wellicht zelfs niet verkocht. Volgens onderzoek van Dat Huis ligt de gemiddelde verkoopopbrengst 5% hoger bij een full-service makelaar.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een makelaar?
Een makelaar die dagelijks actief is in de buurt kan je het beste helpen. Hij of zij kent de lokale markt het best en zal een meest nauwkeurig en oprecht advies geven. Verder is het van belang of deze inzicht heeft in recente transacties van vergelijkbare woningen. Een NVM makelaar heeft veruit de grootste database met referenties. De kwaliteit van de makelaar, zoals kennis en ervaring kunnen doorslaggevend zijn.
NVM makleaars zijn de best opgeleide makelaars, aangezien er opleidingsverplichting bestaat. Door de vereiste intensieve opleiding, heeft een nvm makelaar ook altijd al de nodige ervaring voordat deze klanten mag gaan begeleiden bij aankoop of verkoop.
Dit biedt dus extra zekerheid / waarborg dat je goed geadviseerd en geholpen wordt.


 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring