Vrijstelling overdrachtsbelasting woningkopers tot 35 jaar

Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan 8% betalen. De overheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt.

Nadere uitleg en voorbeelden:

Geen overdrachtsbelasting voor starters

Vanaf 2021 betalen woningkopers van 18* tot 35 jaar geen overdrachtsbelasting meer. Dat scheelt hen 2% van de aankoopprijs. De vrijstelling van overdrachtsbelasting is eenmalig en geldt alleen als de kopers de woning zelf gaan bewonen. Voor kopers vanaf 35 jaar geldt het tarief van 2%. Als de woning niet door de kopers bewoond gaat worden, betaalt de koper – vaak een belegger – voortaan 8% overdrachtsbelasting. Met deze maatregel wil het kabinet de positie van starters op de woningmarkt verbeteren.

Hoe werkt het?

Dit is Erik. Hij wil investeren. Hij koopt een woning, die hij gaat opknappen en verhuren. Hij betaalt per 2021 het algemeen tarief van 8%.

Isa en Roberto zijn 25 en 26, ze kopen hun eerste huis en gaan erin wonen. Het is een appartement voor 250.000 euro. Ze betalen geen overdrachtsbelasting van 2%. Dat scheelt hen 5.000 euro.

Huidige situatie

• Alle woningen 2%.
• En niet-woningen 6%.

Vanaf 2021

• Woning die door koper van 18-35 jaar bewoond gaat worden 0%.
• Woning die door koper vanaf 35 jaar bewoond gaat worden 2%.
• Woning of niet-woning die niet door koper bewoond gaat worden of wordt gekocht door niet-natuurlijk persoon 8%.

* Of meerderjarig en jonger dan 35 jaar 

+

Wat is mijn huis waard?

Bereken direct de geschatte waarde.

Direct berekenen